Architektúra.rozvoj.urbanizmus

14.03.2011 21:07

.architektúra.rozvoj.urbanizmus 

 

Je naše mesto tým čím bývalo ? Kde sú tie časy keď z mesta sršala krása ? V čom vlastne táto krása spočívala ? Dá sa naše mesto považovať ešte za akési "malebné miesto" , niečo čo nebolo narušené ? 

Každý jeden máme na to istú odpoveď. naše odpovede sa líšia v závislosti od uhlu pohľadu, či našeho postavenia. Samozrejme jedni tvrdia, že výstavba je dôležitá pre rozvoj mesta, druhí sa ohradzujú tým, že sa zaberajú "zelené plochy". Samozrejme ani jedno tvrdenie podľa môjho skromného názoru nie je správne. Výstavba, rozvoj, rekonštrukcia - to sú potrebné nástroje na to, ako udržať mesto v chode, nezaspať na vavrínoch, a kráčať s dobou. Ale treba to za každú cenu ? Za cenu znehodnotenia historického jadra, necitlivého zásahu, ako do mesta - celku, tak aj do konkrétnych oblastí - napríklad "zelených plôch". Evidentne je tomu tak. Staviame kde chceme, čo chceme a aj ako chceme. Ja sa pýtam: prečo? Je to stavebným zákonom, vedením mesta alebo nami samotnými. 

My, Slováci, sme hrdí no tiež plachí, nepriebojní, skromní, a mnohokrát, aj keď nadávame na každú maličkosť, nepohneme ani prstom a akceptujeme to čo sa má stať. Keď sa to stane tak sa ešte čudujeme a ohŕdame nosom. "Samozrejme," poviem si, "načo by som sa trápil, však mi neberú kreslo spod riti." 

   .námestie P.O. Hviezdoslava - Dolný Kubín 

 

Dolnému Kubínu chýba zjavne architektonicko-urbanistická štúdia, ktorá by mestu dala aspoň nejaký koncept. Avšak to neznamená, že teraz príde pán architekt, veľmi známy na mestkom úrade, a zrazu budeme mať podobný zjav akým je dnešná vyrastajúca atrakcia v centre mesta. Snáď nemusím hovoriť v ktorom, veľa centier nemáme... Chce to podrobnú analýzu. Možno súťaž - istotne súťaž. Dať šancu slovenským architektom prejaviť sa. Minimálne z Dolného Kubína vám vymenujem troch rôznych architektov s tromi rôznymi - poďla môjho názoru veľmi dobrými nápadmi. 

Ak však skutočne chceme mať z mesta len kopu rozhádzaných, nepasujúcich kociek z lega, tak nechajme to len tak ďalej plynúť. Snáď z toho vznikne niečo tak odporné, že mesto D. Kubín sa stane ikonou strašidla pre neposlušné deti ! Treba si uvedomiť, že Dolný Kubín, tak ako ho hlavne dospievajúca časť populácie nepozná, bolo kedysi jedhou dlhou ulicou, tiahnucou sa prakticky celým dnešným koridorom od Baniska až po žel. stanicu. To sa však v minulom storočí rázne zmenilo. Investície ako OFZ, ZVL a pod. spustili monzúnové obdobie dažďa a so štipkou socializmus začali vyrastať paneláky ako huby po daždi. No už vtedy malo mesto nejaký koncept ( k tomuto konceptu stále zhromaždujem informácie a dokumentáciu - je to však nesmierne náročné, preto treba vyčkať). No keď sa vyjasnilo, zrazu sa hubám prestalo dariť, prestali rásť, a metropola Oravy zaspala na vavrínoch. Dlho neprichádzali investície... prešlo pár rokov a v D. Kubíne medzičasom začali výstavby (Tesco, Lidl, Kubínske terasy, kruhový objazd, Zlatá jeseň, Aquarelax) a mesto dodnes nepredstavilo žiadnu architektonicko-urbanistickú víziu. Kvôli rýchlostnej ceste R3 nám viazne územný plán, a tak sa stavá čo chce, kde chce. Na mňa to pôsobí ako kopa plechu, skla a betónu. A to nevravím o hroznej doprave, parkovaní a podobne. 

To je v skratke to, prečo mesto potrebuje nejaký koncept. Možno treba naviazať na socialistické idey a trochu ich upraviť - predsa len je to 20 rokov. Alebo možno ešte lepšie by bolo spraviť niečo nové, niečo za čo si budeme môcť hovoriť metropola Oravy. 

.m

Diskusná téma: Architektúra.rozvoj.urbanizmus

Анонимные связи в течение телеграм

AntoniaInvof | 19.04.2024

Анкеты женщин и юношей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

центр дезинсекции q891f

DebraCex | 19.04.2024

Оператор до малейших подробностей скажет об нашей произведению равным образом забесплатно проведет консультацию.

центр дезинсекции e385q

Ryantub | 18.04.2024

На неизменною основе функционирует послабление нате коллективную обработку (через двух квартир). Периодически оплетаем промоакции: вот хоть, опыливание хладным туманом «барьерная защита» в сувенир.

заказать дезинфекцию f91b

MichelleTup | 18.04.2024

Наши эксперты

служба дезинсекции l865i

Irenejoymn | 18.04.2024

- фиксированные тарифы и еще аргументированные расценки получи и распишись любые виды обслуживания;

Hello, wrote about your prices

Robertvam | 18.04.2024

হাই, আমি আপনার মূল্য জানতে চেয়েছিলাম.

Анонимные знакомства в телеграм

AntoniaInvof | 17.04.2024

Анкеты девушек (а) также юношей он-лайн, в телеграм канале @wanowes

Aloha, i writing about the prices

Robertvam | 16.04.2024

Γεια σου, ήθελα να μάθω την τιμή σας.

Aloha wrote about the prices

Robertvam | 14.04.2024

Szia, meg akartam tudni az árát.

морские прогулки сочи

morskie_progulki_oaml | 14.04.2024

Эксклюзивные морские прогулки в Сочи: Люкс-отдых на воде
экскурсии на яхте сочи [url=morskie-progulki-v-sochi.ru]morskie-progulki-v-sochi.ru[/url] .

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Pridať nový príspevok